Donderdag 6 december vond het inmiddels alweer derde Symposium plaats, met als thema Oedipus. Zonder het te weten doodde hij zijn vader, trouwde met zijn moeder en kreeg kinderen bij haar, tragischer kan bijna niet.

In de middag volgden de 60 leerlingen een ruim 2 uur durende operaworkshop in Het Nationale Opera & Ballet met verschillende onderdelen waardoor we goed voorbereid werden op het operabezoek in de avond. Nooit geweten hoe moeilijk het is om tegelijkertijd achter je toekomst aan te rennen en je noodlot te vermijden (net zoals Oedipus dacht te doen)! Gevolgd door een cursus snel alle familierelaties doorgronden en het opvoeren van de verschillende onderdelen van het verhaal. Daarbij werd ondanks het hoge tragische gehalte, ook heel veel gelachen.  Na de pauze hebben we onder leiding van een operazangeres zelf opera gezongen en tableaux vivants opgesteld.

Ter afsluiting kregen we nog een rondleiding achter het toneel en langs enorme hoeveelheden kleding (waar de kledingkelder van Bona jaloers op kan zijn) en de ateliers waar alle kleding en rekwisieten werden gemaakt.

In de avond kwamen dan eindelijk de mooie jurkjes en pakken te voorschijn voor de opera van Oedipe van de Roemeense componist Enescu. Voor velen was dit de eerste keer dat een opera werd bijgewoond en dan was het nu ook nog eens een première, waarbij we op erg mooie plaatsen zaten.

Vooral de zich doodlachende sfinx en het imposante decor en koor maakten veel indruk. Ook de verborgen deuntjes van Tom en Jerry en uit Harry Potter, waar we op waren gewezen, werden herkend. Uiteraard hebben onze leerlingen zich weer van hun beste kant laten zien, ondanks dat drie uur best lang is en vooral op het einde iedereen er wel aan toe was, dat Oedipus eindelijk mocht sterven…

De volgende dag was er genoeg stof tot na te praten en altijd super om te horen dat iedereen de dag net zo fijn beleefd heeft als de docenten en de begeleiders van de workshops. Volgens de leerlingen was dit echt wel de meest bijzondere en leukste gymnasiale dagactiviteit tot nu toe!

Ingeborg Verstappen