14 dec   

Paarse Vrijdag 14 December!

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren -door het dragen van de kleur paars- hun steun en solidariteit kunnen tonen voor gender en seksuele diversiteit. Sinds 2010 wordt Paarse Vrijdag in Nederland elk jaar op de tweede vrijdag van december gevierd. Het ontstond naar het voorbeeld van het Amerikaanse Spirit Day, een dag die plaatsvindt als uiting tegen het pesten van LGTBQ+-jongeren. Spirit Day ontstond in 2010 nadat er in de Amerikaanse media veel aandacht was geweest voor zelfdoding onder homoseksuele jongeren.

Het vieren van Paarse Vrijdag is belangrijk, om op een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar te maken en steun te bieden aan LGTBQ+-jongeren.
Scholen in Nederland zijn niet altijd een veilige plek voor LGBTQ+-jongeren; gemiddeld heeft de helft van alle middelbare scholieren moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Dit kan effect hebben op hoe scholieren zich voelen en of ze met een goed of een slecht gevoel naar school gaan.
Paarse Vrijdag wordt dus georganiseerd om iedereen op school te laten inzien dat het goed is om gender en seksuele diversiteit te vieren en iedereen thuis te laten voelen op school!

Het Bona MP viert Paarse Vrijdag natuurlijk ook en jij kan meedoen: door op 14 december de kleur Paars te dragen, laat je je solidariteit zien voor gender en seksuele diversiteit!

Waarom de kleur paars? De paarse baan van de regenboogvlag van de LGBTQ+-beweging symboliseert spirit (karakter), dit in teken van de Spirit Day en dus Paarse Vrijdag!