Jules Lapré zit in 6VWO en heeft zijn eigen bedrijf, Cinefilms. Hij maakt reclamefilms voor bedrijven. Uiteraard filmt hij ook veel voor het Bona! Hij vertelt ons meer over hoe hij in de filmwereld terecht is gekomen en wat hij doet om goede films te maken. Ook lezen we hoe hij zijn toekomst ziet en hoe het nu met hem gaat nu hij examen moet doen in Coronatijd.
“Ik heb een eigen bedrijf, Cinefilms, dat bedrijfsfilms produceert. Ik breng informatief mensen en bedrijven in beeld. Toen ik in groep 8 zat demonstreerde mijn leraar dat hij filmpjes maakte, ik vond dat echt geweldig. Ik heb toen een Go Pro gekocht. Eerst bewerk je alles met gratis software maar daarna ben ik gaan investeren in duurdere software. Het bedrijfsfilmpjes maken begon op de hockeyclub. Toen deed ik het gratis, maar toen de interesse groter werd zeiden mijn ouders dat ik er geld voor moest vragen. Ik ben de eerste in de familie die met film werkt.
Mondelinge reclame werkt eigenlijk het beste, ik heb geen website of zoiets. Je hebt dat niet nodig om lokaal iets te kunnen maken. Als je het goed doet en je zet je logo erbij dan lukt het ook om klanten te krijgen. De opdrachten komen allemaal via via.
Ik hoef die aandacht zelf niet, ik wil niet in de spotlight. Ik sta liever achter dan voor de camera. Je houdt meer de regie achter de camera, je kan sturen en je hebt meer overzicht. Als voorbeeld doe ik de ‘De Zwart en Rensink show’ van school: je bedenkt samen een plan, en je kunt daar nog in schuiven. Je bent dan regisseur, producer en cameraman. Het is juist wat ik leuk vind. De ‘De Zwart en Rensink show’ is heel tof om te maken, samen hebben zij een chemie en onvoorbereid kunnen zij er iets van maken. Iedereen kent hen. Het is heel leuk om te zien dat het goed wordt bekeken (de laatste video zelfs 2500 keer! (red.)).
Als zelfstandige moet je alles doen. Je bent opnemer, boekhouder, je doet de communicatie enzovoort. Het is controle, creativiteit, je kunt alles bedenken wat je wilt. Je kunt met de klant sparren over hoe het moet worden. Als iemand een opdracht geeft, dan heb ik al gelijk een idee. De rode draad is er dan al. Ik denk dan eigenlijk alles snel bij elkaar. Laatst moest ik iets maken voor een hockeykeepersschool. Ik zie dan al shots voor me en het verhaal. Dat helpt heel erg, het voorkomt ook problemen omdat je dan al gelijk kunt gaan overleggen.
Het filmen blijft wel steeds terugkomen, maar niet als studie. Ik wil geen filmstudie doen omdat ik alles heb geleerd via YouTube en internet. Het is onnodig om een certificaat te halen als je iets al kan. Dus dan is een opleiding eigenlijk zonde. Ik was voor de Kerst aan het filmen voor de BonaTalks (korte filmpjes met allerlei informatie over de school (red.)), en iedereen op het Bona verbaast zich altijd dat ik niks met film wil studeren. Het is echt een bijbaan, want dit doe ik liever dan werken bij de Albert Heijn.
Ik heb zelf een keer gezegd tegen mw. Wilmot dat ik filmde. Ik vertelde gewoon wat ik deed en zij zei toen dat ze het zou onthouden. Ik vind het superleuk om te doen. Nu ook zie je bij de BonaTalks dat het er mooi uitziet, sommige scholen hadden geen back-up voor de open dagen en wij wel.
Wat ik dan wel wil studeren is lastig; ik vind heel veel dingen leuk. Ik ga waarschijnlijk informatica en economie studeren, dat is een specialisatie bij de Universiteit Leiden. Het richt zich op Cybersecurity. Het is praktijkgerichter dan gewoon informatica, en het past goed bij mijn profiel (Natuur en Techniek met economie). Ik ben nu ook aan het kijken naar het team High-Tech Crime bij de politie, die onderzoeken hacks. Je kunt ook gaan werken bij een bedrijf dat mensen helpt bij hun beveiliging.
Ik wil kwaliteit; een product afleveren waarbij ik zelf denk -en de klant ook- dat het goed is. En het moet tijdloos zijn, het moet een paar jaar te gebruiken zijn. Het wisselt heel erg hoeveel klanten ik heb. Soms geen, soms een aantal per maand. Ik plan het wel zo, dat alles om de toetsweken heen zit. Dat deed ik eerst niet maar dat is wel nodig, ik moet mezelf wel beschermen. Ik heb vier jaar lang geprobeerd om alles tegelijk te doen, maar toen zei een docent tegen mij dat ik toch echt meer aan school moest doen. Ik vind heel veel leuk om te doen, ik zit ook bij een horeca-uitzendbureau, waarbij ik in de zomer veel werkte, en ik was ook hockeytrainer.
Wat betreft de examens: ik denk dat er nog echt wel wat verandert ten opzichte van nu. Het gaat sowieso versoepelen. Ik zou zelf eigenlijk het liefst wel examen doen, ik zit nu bij SSL (examentraining van de Universiteit Leiden (red.)) en bijles, maar wel op een manier die fijn is. Al anderhalf jaar is er veel aan de hand, en de vorige examenlichting had er maar een paar maanden last van. Ik volg het nieuws wel goed, voor maatschappijleer deed ik het altijd wel heel goed. Af en toe denk ik er ook wel aan om iets journalistieks te gaan doen. Ik volg een journalist die veel schrijft over fraude en datalekken.
Ik zie de school niet anders omdat ik het nu film. Ik kan het misschien wel beter filmen omdat ik er zelf op zit. Je weet leuke locaties, en welke docenten je niet persé hoeft te filmen. Mevrouw Wilmot is heel dankbaar en laat dat ook merken. Ik film alleen dingen die ik leuk vind en waarvan ik weet dat ik het kan. Vorig jaar ging ik helpen bij een Science Fiction film: Transmit 3. Van dat genre wist ik niets, maar je leert ineens heel veel van anderen. Normaal werk ik altijd alleen. Ik heb met twee vrienden een online serie over mijn hockeyclub gemaakt. We verveelden ons heel erg en zijn toen de leden gaan amuseren met bijvoorbeeld fitnessoefeningen, smoothies maken, challenges enzovoort. Het tweede seizoen was gericht op de bedrijven van sponsoren van de hockeyclub; die konden we dan misschien helpen in Coronatijd. Voor de serie hebben we een prijs gekregen: de ‘Jongerenwaardering’ van Leiderdorp. Bijzonder!”
Wil je zien wat Jules doet? Klik hieronder!
Showreel, een overzicht van dingen die Jules al maakte en die hij gebruikt als reclame voor Cinefilms: https://youtu.be/X4_u-JgItFw
De Zwart en Rensink show: https://www.instagram.com/tv/CFjfNKglw91/?utm_source=ig_web_copy_link