Dit jaar steunen de leerlingen, docenten en ouders van de Mariënpoelstraat stichting Young Africa. Young Africa richt zich op de jeugd (en dus op de toekomst) van Afrika. Jongeren krijgen op de opleidingscentra een praktische beroepsopleiding, hier leren zij alles over ondernemerschap en krijgen zij les in persoonlijke vorming. Zo zijn ze in staat het heft in eigen handen te nemen en zijn ze goed voorbereid en gekwalificeerd om te gaan werken of om een eigen bedrijf te starten. Net als op de Mariënpoelstraat leren ook zij voor een diploma en voor het leven.

De Young Africa centra werken volgens een uniek en bekroond franchise-model. Dit model is door Young Africa zelf bedacht en inmiddels uitgerold in vijf landen in Zuidelijk Afrika. Gebouwen en faciliteiten worden geleverd door de stichting, daarna worden er lokale ondernemers gezocht. Terwijl de ondernemers een bedrijf runnen, leiden zij de studenten op die alle kneepjes van het vak te leren krijgen. De ondernemers dragen huur af aan het opleidingscentrum, waarmee de exploitatiekosten van het centrum (onderhoud, lokaal management ed.) worden bekostigd. Zo zijn de centra uiteindelijk financieel zelfstandig, hebben ze eigen verantwoordelijkheid en is er bestaanszekerheid voor de toekomst!

Helaas kwam daar in maart 2019 abrupt een einde aan. Het westen van Afrika werd getroffen door de orkaan Idai en richtte grote schade aan. Een groot deel van Mozambique liep onder water en complete woonwijken werden weggevaagd. Nog steeds zijn de gevolgen hiervan overal zichtbaar. Ook de prachtige en goed functionerende opleidingscentra van Young Africa in Beira en Dondo, gelegen in het oog van de storm, werden zwaar getroffen.

Op dit moment is er nog veel werk te verrichten op de locatie in Dondo, dat midden in een ruraal gebied ligt, en waar de nadruk in de opleidingen ligt op landbouw. De gebouwen hebben veel schade, en de opbouw gaat, omdat het ver van de grote steden ligt, langzaam. En zoals u begrijpt: zonder primaire faciliteiten gaat het opleiden van studenten moeizaam.

Daar wilden wij als school graag een steentje aan bijdragen!

Gedurende de afgelopen weken hebben de leerlingen van het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat zich flink ingezet voor Young Africa. Voor het goede doel hebben de leerlingen uit klas 1 & 2, samen met de hulpmentoren in kleine groepjes voor de lichtjesavond een eigen bedrijfje ontworpen. Klas 3 & 4 hebben sponsoren geworven voor de sponsorloop en klas 5 & 6 hebben een aantal uur extra gewerkt bij hun bijbaantjes. Afgelopen donderdag 28 november was het dan zover, de grote actiedag.

In de middag hebben de leerlingen uit klas 3 & 4 rondom de school hardgelopen om hun sponsoren tevreden te stellen. Ook de mentoren hebben meegedaan en u zal het niet geloven, maar zij renden hun eigen leerlingen er flink uit ? In de namiddag werden alle bedrijfjes met alle deelnemers op touw gezet. ‘s Avonds werden de lichten gedoofd en ging alle kerstverlichting aan. Thee/koffie en eigen gemaakte taarten en cupcakes werden verkocht. Oud collega’s waren aanwezig om mee te helpen en om eigen gemaakt werk te verkopen. Er waren veel spelletjes te doen, wenssterren te koop en fotohoekjes opgezet. We mogen ook niet het ‘Rad van Fortuin’ in de aula vergeten waar mooie prijzen werden gewonnen zoals: eenwielers, beats koptelefoons, kerststerren en verwenpakketten. Ook waren er verschillende leerlingen die op lichtjesavond muziek hebben gemaakt in onze prachtige muziekkapel en was de ouderraad weer aanwezig met deze keer heerlijke glühwein voor de ouders en speciaal voor de kinderen een kinderglühwein. Het was een gezellige en druk bezochte avond, maar bovenal was het samen zijn en samenwerken met elkaar te gek!

Ontzettend knap hoe de leerlingen hun eigen kraampjes hebben georganiseerd en draaiende hebben gehouden. Dat heeft geresulteerd in een gigantische opbrengst, maar die verklappen we nog niet ?

Want de opbrengst van de sponsorloop wordt momenteel door de leerlingen van klas 3 en 4 opgehaald en we hebben binnenkort nog een Kerstin op de Mariënpoelstraat. Dan komen de opa’s en oma’s van onze leerlingen en de inwoners van verschillende bejaardentehuizen in en rondom de omgeving Leiden kerst met ons vieren. Er wordt door docenten en leerlingen een grote kerstshow opgevoerd. Tegelijkertijd kan men genieten van verschillende hapjes en drankjes geserveerd door onze eigen leerlingen.

Op vrijdag 20 december hebben we de definitieve uitslag en zullen we de cheque overhandigen aan Young Africa. Tot die tijd houden we iedereen op de hoogte via de website en in de school. Volg daarom ook vooral onze Instagram: bonamarienpoell.

We zijn enorm trots op onze leerlingen en wat zij voor de ander hebben gedaan!