Het verhaal gaat dat in 1582 v. Chr. godin Athena op de berg Acropolis de strijd aangaat met god Poseidon over wie van hen de beschermgod mag zijn van de stad Krekopas. De god die het waardevolste geschenk aan de stad geeft wint. Poseidon mag beginnen en slaat met zijn drietand op een steen, waaruit water ontspringt. De stedelingen zijn blij, maar als ze het water proeven smaakt het naar zout. Vervolgens slaat Athena met haar speer op de steen. Een olijfboom vol heerlijke olijven komt tevoorschijn. Athena’s geschenk is het meest waardevol en als beloning wordt de stad naar haar vernoemd.

De olijfboom is voor de Atheners heilig en olijven staan symbool voor wijsheid, welvaart, gezondheid, kracht en schoonheid. Redenen genoeg om hier nader onderzoek aan te verrichten. In de reisweek hebben de gymnasiumleerlingen aangevuld met thuisblijvende atheneumleerlingen de mythische krachten van olijfolie onderzocht. Dit gebeurde op woensdag 5 juni onder leiding van de secties biologie, scheikunde en natuurkunde. De leerlingen met het EM- of CM-profiel zijn door de sectie wiskunde in aanraking gekomen met Grieks wiskundig denken.

Bij biologie is de opname en verdamping van water onderzocht. In de droge Mediterrane landen kunnen olijfbomen overleven door slim om te gaan met water. Huidmondjes in de bladeren reguleren de verdamping en zorgen er ook voor dat de opname van CO2 voor fotosynthese optimaal verloopt.

Bij scheikunde is de reactie van olijfolie met zuurstof (oxidatie) onderzocht. Oxidatie verpest de smaak van olijfolie en moet daarom worden tegengegaan. De reactie verloopt in verschillende stappen. De mate van oxidatie kan scheikundig worden vastgesteld.

Bij natuurkunde zijn de brekingsindex en de viscositeit (stroperigheid) van olijfolie onderzocht. De brekingsindex geeft aan onder welke hoek een lichtstraal volledig wordt teruggekaatst. De viscositeit geeft aan hoe stroperig een vloeistof is. De kwaliteit van olijfolie is herkenbaar aan deze eigenschappen.

Bij wiskunde hebben de leerlingen met het EM of CM profiel zich verdiept in Griekse wiskundigen, met speciale aandacht voor Hypatia van Alexandrië (370 ‒ 415 n. Chr.) voor zover bekend de eerste vrouwelijke wiskundige.

Als blijk van waardering hebben de secties een lunch aangeboden met, uiteraard, olijfolie als belangrijk ingrediënt. De Griekse salade smaakte verrukkelijk.

Namens de secties biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde.