Faalangst

Gevoel en verstand kunnen elkaar nogal eens in de weg zitten. Denk maar aan moeten leren terwijl je net een flinke ruzie hebt gehad of dat je met je hoofd in de wolken zit vanwege verliefdheid.

Een ander gevoel dat ook erg botst met je verstand is angst. De angst om een slecht cijfer te halen bijvoorbeeld of de angst om voor gek te staan voor de rest van de klas. Iedereen zal daar wel eens last van hebben, het hoort bij het leven en vooral bij het leven op school. Een bepaalde spanning is zelfs nodig om tot een goed resultaat te komen. Denk maar aan een sportwedstrijd. Als je te onverschillig zou zijn, is de kans op een goed resultaat erg klein.

Maar soms is je angst zo groot dat je niet meer helder na kunt denken bij het maken van je proefwerk of examen. Dat je klachten krijgt als hoofdpijn, buikpijn of slapeloosheid. Dat je niet meer uit je woorden kunt komen bij het houden van een spreekbeurt. Dat je geen vragen meer durft te stellen in de klas. En misschien geef je het op een gegeven moment zelfs helemaal op "omdat het toch niet meer lukt .." 

Herken je dit?

Heb je het gevoel dat het steeds erger wordt en dat je cijfers achteruit gaan, dan is het verstandig om je op te geven voor een faalangst-training. Een gesprek en eventueel een test kunnen aangeven dat er sprake is van faalangst. 
Bedenk dat je niet perse wordt geboren met faalangst maar dat je er ook een tijdje last van kunt hebben en soms maar bij een paar vakken. De cursus wordt gegeven door Mw. Crul. Je kunt je opgeven voor een gesprek en/of test bij je mentor of rechtstreeks bij Mw. Crul.
Misschien heb je alvast wat aan praktische tips. Kijk eens op 5 tips tegen stress.